Çiftçiler İçin Yeni Altın Kaynağı : Solucanlar

Kaliforniya’daki Sonoma Vadisi Solucan Çiftliğinde, gübre üretimi için kullanılan Kırmızı Kaliforniya Solucanları.
Özet
Bu makalede vermikompost olarak adlandırılan solucan gübresinin bitkiler üzerindeki etkisi ve diğer gübre türlerine göre neden daha sağlıklı olduğu gibi konular yer alır. Bunun dışında solucanlar üzerinde uzmanlaşmış kişilerin solucanlar ve solucan gübresi üzerine yaptıkları araştırma sonuçlarını da bulabilirsiniz.
Solucan Gübresi
Yeni yapılan araştırmalar, vermikompost olarak adlandırılan ve bir toprak katkı maddesi olan solucan gübresinin özellikle bitkiler için bir dizi faydasının olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmalara göre, diğer tür kompost ve gübrelerle yetiştirilen bitkilerle kıyaslandığında, solucan gübresi ile yetiştirilen bitkiler daha canlı, hastalıklara ve böceklere karşı daha dayanıklı olur.
Hilo Hawaii Üniversitesi’nden Bahçecilik Bilimi yardımcı profesörü Q.Arancon’a göre solucanların sindirim sistemi adeta mikroorganizmalar için bir kuluçka makinesi.
Bu kuluçka makinesinden, yani solucanların sindirim sisteminden, gübre yoluyla atılan ve hızla çoğalan mikroplar toprağın ekosistemini olumlu yönde değiştirir. Bu mikropların bazıları, bitki köklerindeki azotu daha uygun hale getirerek onların büyümesini artırır. Gübre sayesinde toprağa karışan bu mikroplar, topraktaki hastalıklı mikroplara nazaran daha iyi bir performans gösterir.
Ayrıca, Dr. Arancon, yoğun olarak sentetik gübrelere, tarım ilaçlarına ve herbisitlere maruz kalan toprağın mikrobiyal zenginlik ve çeşitlilikten yoksun bırakıldığını, bu niteliklerin yalnızca solucanlarda bulunan mikropların, toprağa doğal yollarla eklenmesiyle restore edilebileceğini söyler.
Ancak, Cornell’de, bir bitki patologu olan Eric Nelson günümüzde solucan kompostu üretiminin tekdüze olduğunu, asıl meselenin solucanlardaki mikroorganizmaların nasıl çalıştığını anlamak olduğunu ve ancak bu iyice anlaşılırsa solucan gübresi sisteminin gelişebileceğini söyledi.
Hayvan Dışkısı Kullanarak Solucan Gübresi Üretme
Öte yandan, bazı uzmanlar ve girişimciler, solucanların başka bir soruna da yardımcı olabileceğini umuyor: süt çiftlikleri ve diğer tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan artan hayvan atıkları.
New York Avon’ daki bir şirket olan Worm Power, her yıl tek bir süt sürüsünden 5 milyon kilo hayvan dışkısını 1.25 milyon kilo solucan gübresine dönüştürüyor. Şirketi 2003 yılında kuran eski bir belediye atık mühendisi olan Tom Herlihy, çoğu Cornell Üniversitesi’nde olmak üzere, girişim sermayesinde 6 milyon ve araştırma için 2 milyon dolardan fazla para topladığını söylüyor.
Worm Power şirketindeki gibi Sonoma Vadisi Solucan Çiftliğinde aynı şekilde hayvansal atıklardan solucan yardımıyla gübre üretiliyor. Çiftlikte kullanılan içi inek dışkısı dolu her bir uzun solucan kutusunda yaklaşık olarak 150 ile 200 kilo ağırlığında Eisenia Fetida yani Kırmızı Kaliforniya Solucanı yer alıyor. Bu solucanlar kutuya dökülen hayvan dışkısını 4-6 aylık süreç içerisinde tamamen organik gübreye dönüştürüyor.
Solucan kutusunun içindeki gübrenin tamamen kullanılmaya hazır hale gelmesi için yaklaşık olarak 6 aylık bir sürece ihtiyaç vardır, bu 6 aylık süreçte yaklaşık olarak 1 milyon solucan gübre içinde gezinir. Bu süre zarfında haftalık, 2 metre hayvan dışkısı eklenip yaklaşık 1 metre gübre kutudan alınır.Ayrıca, bitmiş ürün kutunun altından traşlanır, kutudaki solucan yatağı bu şekilde yıllarca devam edebilir.
Organik gübre elde etmek için kullanılan inek, domuz, at, keçi, vb. hayvanların dışkıları solucanlara verilmeden önce bir yerde istiflenir, bu istiflenme işlemi bazı yabani otlar ve patojenlerin örneğin Koli Basili, doğal bir şekilde sıcaklığında etkisiyle ölmesini sağlar.
Öte yandan, solucan kompostunun özellikleri suni gübre ve hayvan dışkısından elde edilen gübreden farklıdır. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden, 30 yıldan fazla bir süredir dünyanın dört bir yanına solucan kompostu öğreten ve konuyla ilgili yıllık bir konferans düzenleyen olan Rhonda Sherman, solucan kompostunun oldukça ilginç ve karışık olduğunu belirtti.
Rhonda Sherman’a göre bitkiler hayvan dışkısı kullanılarak elde edilen solucan gübresi ile gıda atıkları kullanılarak elde edilen solucan gübresine farklı şekilde tepki verebilir. Bu sebeple farklı bitkiler için farklı markalarda gübre kullanımı, Butik Kompostlama’ya neden oldu.
Solucanların Diğer Kullanım alanları
Darwin’in en sevdiği hayvanlardan birinin solucanlar olduğu söylenir sebebi ise solucanların hemen hemen her şeyi parçalayabilmesi. Bunun dışında yapılan araştırmalara göre solucanlar toprağı kadmiyum, kurşun ve diğer ağır metallerle detoksifiye eder yani toprağı zehirden arındırır.
Bazı batılı şirketler geri dönüştürülemeyecek kadar kısa olan karton atık liflerini parçalamak için solucanları kullanıyor. Bunun yanı sıra, kağıdı bağlamak için kullanılan tutkal solucanlar için önemli bir azot kaynağı olarak işlev görür. Bunun dışında solucanlar, ceviz ağaçlarını etkileyen bir mantar hastalığı olan nutgall’ın kontrolüne yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. Kısacası solucanların faydası bitmek bilmiyor.
Referanslar
Worms Produce Another Kind of Gold for Growers NY Times