Derin Ekoloji Nedir?

Filozof Arne Naees belirtiyor ki: “En başından beri doğanın içinde ve bir bölgesinde olabiliriz.” Şunu savunuyor: “Toplum ve insan ilişkileri çok önemlidir, ancak kendimiz devamlı ilişkilerden daha zenginiz.” Bu ilişkiler ne insanlar, ne de topluluk ilişkiler değil, tüm varlıklar ile olan daha geniş bir çerçevede olan ilişkilerdir. (Naess, 1988, p.20).”
John Seed ile birlikte, Joanna Macy, Pat Fleming ve Arne Naess, derin ekoloji hareketinin yaratıcısı olarak kabul edilirler. Benliğin derinin sınırlarının ötesine konseptsel ve algısal olarak genişlemesi ve kendimizi ilişkisel bir benlik ya da “ekolojik benlik” olarak deneyimlemek ve anlamak, derin ekolojinin ana düşüncesidir.
1970’lerin başlarında, Arne Naess çevreciliğin iki farklı biçimini ortaya çıkardı. Bu iki anlayışın birbirleri ile uyumlu olmasına ihtiyaç yoktu. Ancak önerdikleri çözümler birbirlerinden çok daha farklıydı. Birinci anlayış “uzun menzilli ekoloji hareketi” ve diğeri ise “sığ ekoloji hareketi” olarak tanımlanıyordu. “Derin” kelimesi çevresel meselelerle ilgili amaç ve değerlerimizi sorgulama seviyesini ifade etmekteydi.
Derin Ekoloji hareketi derin sorgulamaya odaklanır. Temelindeki ve kökündeki sebepleri araştırır. Çevresel krizlere daha sığ ve kısa dönemli yaklaşımlar temel değişimi etkilemeden önce dururken, endüstriyel ekonomisinin aynı tüketim odaklı değerleri ve yöntemlerine dayanan teknolojik düzenlemeleri sıklıkla teşvik etmektedir.
Derin Ekoloji yaklaşımı, doğal sistemlerin ekolojik ve kültürel çeşitliliğini hakikaten koruyan yöntemlere ve değerlere dayanan tüm insan yapımı sistemlerin yeniden tasarlanmasını gerektirir. Satish Kumar bu videoda derin ekoloji ve sığ ekoloji arasındaki farkları açıklıyor.
Arne Naess, George Session ile birlikte insanlar tarafından paylaşılan bir dizi basit seviyede varsayımlar ve tutumlar ortaya koydu. Ve bu listeye Derin Ekoloji Platformu adını verdi. Bir oluşum için sadece bir platformdan ziyade, bu ayrıca Etik Uyumlu Hareket olarak tanındı.
Derin Ekoloji Platformu (Derin Ekoloji Vakfı)
İnsan ve insan olmayanların dünyadaki yaşamının gelişmesi ve refahı kendilerinde anlam bulmaktadır. (doğal değer, içsel değer). Bu değerler insanlık dışı dünyanın insanlık için faydalarından bağımsızdır.
Zenginlik ve yaşam formlarının çeşitliliği bu değerlerin farkındalığına ve değerlerin kendilerine katkı sağlamaktadır. İnsanların çok kritik ihtiyaçlar haricinde bu zenginlik ve çeşitliliği azaltmaya hakları yoktur.
Günümüzde insanlık dışı dünyaya insanoğlunun müdahalesi aşırı derecededir. Ve bu durum hızlı bir şekilde kötüleşmektedir. İnsan yaşamının ve kültürünün gelişmesi insanoğlunun popülasyonunun önemli derecede azalmasıyla doğru orantılıdır. İnsan dışı yaşamın gelişmesi için bu tarz bir azalma gereklidir.
Düzenlemeler en nihayetinde değişmelidirler. Bu düzenlemelerdeki değişimler basit ekonomiye, teknolojik ve ideolojik yapıları etkilemektedir. Ortaya çıkan durumlar şu anki durumdan çok daha farklı olacaktır.
İdeolojik değişim, giderek artan bir yaşam standardına uymak yerine, temel olarak yaşam kalitesini takdir etmektir. Büyüklük ve mükemmelliğin arasındaki farkın ayrımı derin bir algı olacaktır.
Yukarıda belirtilen noktalara abone olanlar, gerekli değişiklikleri uygulama girişimlerine katılmak için doğrudan veya dolaylı olarak bir yükümlülüğe sahiptir.
Not: Bu makalede sürdürülebilirlik için tasarlanan, “Worldwiew Dimension of Gaia Education” online kursundan alıntı yapılmıştır. 2012 yılında Gaia Education ve Katalonya Açık Üniversitesi arasındaki işbirliğin parçası olmak için talepte bulundum. Ve 2016 yılında önceki bilgiler ışığında makaleleri düzenleyerek bu makaleyi oluşturdum. Worldwiew Dimension’ın bir sonraki kursuna katılma fırsatı 21 Mayıs 2018 tarihinde başlayacaktır.
Referanslar
Bu makale Medium’da yayınlanan Deep Ecology makalesinin Türkçeye uyarlanmış çevirisidir.