Güneş Enerjisiyle Çalışan Yabani Ot-Toplama Robotu

Giriş
Yabani otlar çiftçiler için son derece can sıkıcı bir durumdur. İlk tarımın başlangıcından günümüze kadar, tarım işiyle uğraşan insanlar bu otlardan kurtulmak için çözümler aramış, genellikle çapa yardımıyla, son zamanlarda ise herbisit kullanarak bu otlardan kurtulmaya çalışmıştır çünkü yabani otların, kültür bitkileri yani üretimi yapılmak istenen bitkiler üzerinde pek çok zararı vardır. Yabani otlar, gelişip büyüyerek kültür bitkilerinin güneş almasını engeller, ayrıca toprakta bulunan besin ve minerallere ortak olarak, kültür bitkilerinin yeterince beslenmesini engeller, buna ek olarak, geniş kök ve yaprak sistemleri nedeniyle suyun çoğunu emerler. Peki, bu zararlı otlarla nasıl başa çıkılır?
Herbisit, Latince bitki kelimesinden türetilmiş ve bitki öldürücü anlamında kullanılmaktadır. Bakınız; pestisit. Herbisit bitkilerde toksik etki oluşturur. Herbisit, ağaçların kökleri veya yaprakları tarafından alınırsa ağaçlar bu durumdan olumsuz etkilenir.
Wikipedia
Gelişen teknoloji ile birlikte, tarımsal alanlarda oluşan sorunlara pek çok yenilikçi ve teknolojik çözüm bulunmuştur. Buna verilebilecek en güzel örneklerden biri ecoRobotix’tir. ecoRobotix bir tür güneş enerjisiyle çalışan yabani ot temizleme makinesidir.
4 tekerlekli bu aracın üzerinde toplamda yedi metre genişliğinde bir çift fotovoltaik güneş paneli bulunur. Fotovoltaik güneş panelleri sayesinde bu robot kendi elektriğini üretir, ayrıca yerdeki yabani otları bulmasını sağlayan kamera ve GPS sensörleri ile donatılmıştır.
Fotovoltaik, güneş pilleri ya da dizinleri sayesinde ışık kaynağından, çoğu zaman Güneş’ten, elektrik elde etme yöntemidir. Wikipedia
ecoRobotix kendi ürettiği elektrik sayesinde 12 saat boyunca çalışabilir. Robotun güneş panelleri altında bulunan bir çift kol benzeri yapısı vardır. Bu kollar tespit edilen yabani otların üzerine ilaç serperek onlardan kurtulur. Ayrıca robotun üretici firmasının açıklamasına göre ecoRobotix sayesinde tarımda kullanılan ilaç miktarı %90 oranında azalacak bu şekilde, hem tarımdaki maliyet düşecek hem de çevreye olan zarar oldukça azalacak.
ecoRobotix çalışmaya başlamadan önce hangi bitkinin yararlı hangisinin zararlı olduğunu tespit ediyor. ecoRobotix, şimdilik sadece pancar ve kanola bitkilerini tespit edebiliyor ancak şirket yaptığı açıklamada önümüzdeki süreçte tıpkı telefonlardaki yazılım güncellemeleri gibi ecoRobotix’e de güncellemeler geleceğini ve bu şekilde daha fazla bitki tespit edebileceğini söyledi. Son olarak, şirket ürünün pilot projelerinin tamamlandığını ve 2019 yılında marketlerde yerini alacağını umduklarını söyledi.
ecoRobotix Genel Özellikler
- %90 daha az ilaç kullanımı
- Standart yöntemlere göre % 30’ a kadar daha az maliyet
- Diğer kültür bitkilerini etkilemeden son derece keskin bir şekilde ilaç püskürtme
- Topraktaki diğer organik yaşama en az zarar
- Akıllı telefon ile uzaktan yapılandırma ve çalıştırma
Kaynaklar
Kapak Görseli: http://www.agriexpo.online/prod/ecorobotix/product-170723-25132.html