Kakao Mu Kokoa Mu? Farkları Nedir Ve Bu Fark Neden Önemli?

Daha önce kakao ve kokoa terimlerinin birbiri yerine kullanıldığına şahit olmuşsunuzdur, ancak bu iki madde arasında bariz bir fark olduğunuz biliyor muydunuz? Çikolatanın hammaddesi olan bu iki madde arasındaki farkı öğrenmek merakınızı gidermek ile kalmayacak, bu maddelerin sağlığınız üzerinde farklı sonuçları olduğunu da gösterecektir.
Temel Fark İşleme Sürecinde Yatar
Kakao ve Kokoa’nın başlangıcı aynı yerden olsa da işleniş şekilleri besin değerleri üzerinde farklı etkiler bırakır.
Theobroma kakao ağacı, tüm çikolata çeşitlerinin kaynağıdır. Güney Amerika’ya özgü olan bu ağaç, içinde kakao çekirdeği bulunan kapsüller üretir. Hasat makineleri sayesinde bu kapsüller kırılarak kakao çekirdeği adı verilen tohumlar çıkarılır, çıkarılan bu çekirdekler işlenmeden önce fermente edilir ve kurutulur. İşte bundan sonra olacaklar çekirdeğin “kakao” mu “kokoa” mı olacağını belirler.
Çikolata İle İlgili Yapılan Sağlık Çalışmaları Yanıltıcı Olabilir
Çikolatanın sağlık üzerindeki etkisi hakkında belki de yüzlerce makale veya haberle karşılaşmışsınızdır. İşin doğrusu araştırmaların çoğu çikolatanın kendisinin değil de, çikolatanın ham maddesi olan kakao çekirdeklerinin sağlık üzerindeki etkisini tartışıyor. Bu fark çok önemli olmasına rağmen, ne yazık ki sıklıkla makale veya yazı çevirileri sırasında çeviriden kaynaklı anlam kaybı olabiliyor.
Çiğ veya Az işlenmiş Kakao Çekirdekleri ve Sağlığa Etkisi
Çiğ veya az işlenmiş kakao çekirdekleri magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez gibi besinler açısından oldukça zengindir. Hatta Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre çiğ kakao çekirdeklerinin dünyadaki en zengin magnezyum besin kaynaklarından biri oldukları düşünülüyor. Ayrıca, sağlık üzerinde pek çok faydası vardır bu faydalardan birkaçı:
Antioksidan Etkisi
Kakao çekirdekleri, serbest radikallerin sebep olduğu cildin erken yaşlanması gibi hastalıklara karşı, hücrelerin zarar görmesini engelleyen fenolik fitokimyasallar ve flavonoidlerle doludur.
Ruh halini ve bilişsel performansı artırır: Kakaoda bulunan ana flavonoid olan Epicatechin, bilişin veya sezginin çeşitli yönlerini geliştirir ve yaşlanma sırasında bilişsel yetenekleri korur.
Kan basıncını düşürür: Son araştırmalara göre kakaodaki flavonoidler kan basıncını düşürücü ve damar esnekliğini arttırıcı bir etkiye sahip.
Kalbi korur: Yapılan araştırmacılar, kakaodan elde edilen flavanollerin ve prosiyanidinlerin, kan plazmasındaki antioksidan kapasitesini arttırdığını, trombosit reaktivitesini azalttığını ve böylece kalbin daha sağlıklı kaldığını gösteriyor.
İnsülin seviyesini düzenler: Kakaoda bir flavonoid olan Epicatechin, önemli proteinleri aktive eder ve glikoz üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Hatta şeker hastalarında bile.

Kakao ve Kokoa Farkı
“Kakao” fermente edilen ve kurutulan kakao çekirdeklerinin düşük sıcaklıkta çekirdekte bulunan yağdan ayrılması sonucu oluşur. Kakaodan, kakao çekirdeği kabuğu, kakao yağı ve kakao tozu gibi ürünler elde edilir.
“Kokoa” ise kakaonun daha yüksek sıcaklıkta ısıtılması sonucu oluşur. Bu yüksek ısı kokoanın daha daha tatlı olmasına ve sağlık üzerinde daha farklı etkilerinin bulunmasına neden olur.
Kokoa daha ucuz olup çoğunlukla tatli tariflerinde kullanılır, ayrıca kakaodaki gibi, kokoada çekirdek kabuğu bulunmaz.

Sonuç olarak, “kokoadan” daha az işleme tabii olan “kakao”, daha fazla antioksidan etkiye sahip olup daha sağlıklıdır.100 gram çiğ kakao tozu, 95.500’lük bir ORAC’a (oksijen radikal emme kapasitesi veya antioksidan kapasitesi) sahiptir. Bu, miktar kakao kabukları için 62,100’e ve kokoa tozu için 26,000’e düşer.
Referanslar
Kapak Görseli : https://dartchocolate.com/info/chocolate-beverage/attachment/flavouring-cacao-beans-nibs-powder-and-chocolate-bar
Makale : https://blog.paleohacks.com/cacao-vs-cocoa/
Figure 2:https://pixabay.com/tr/photos/kakao-fasulye-gıda-çikolata-brown-2427493/