Solucanlar Toprak ve Gübreden Nasıl Ayrılır?

Kompost solucanlarını içinde bulundukları yuvadan ayırmak istemenizin çeşitli nedenleri olabilir. Belki de bitmiş kompostu toplama zamanı gelmiştir veya solucanların içinde bulunduğu teknede yanlış bir şeyler olmuştur bu yüzden solucanları tekneden ayırmak isteyebilirsiniz.
Eğer, solucanlar birkaç aydan fazla bir süredir artıklarla besleniyorsa, haznede bol miktarda “siyah altın” (solucan humusu) olmalıdır. Solucan dışkısı tamamen doğal, besin içeriği oldukça yüksek genellikle bahçe ve ev bitkileri için kullanılan bir gübre türüdür. Buna ek olarak, solucan gübresi toprak için yararlı dost mikroplar barındırır.
Öte yandan, bazen solucan teknesi büyük bir sorun olabiliyor. Örneğin, eğer teknenin içindeki toprak çok fazla ıslanırsa, su birikintilerini kurutmayı deneyebilirsiniz veya drenaj deliklerini açıp, kuru maddeleri(ufalanmış gazete kâğıtları, yosun, hindistan cevizi, vb.) ekleyebilirsiniz. Bunun dışında, solucan bölmeniz kötü kokuyorsa, rahatsız edici artıkları çıkarabilir, pH değerini azaltabilir, küflü kısımları temizleyebilir ve aşırı beslenmeyi önleyebilirsiniz. Buna ek olarak, bazen karınca kolonileri solucan teknelerinizi yuva edinebilir. Eğer teknenin kapağını kaldırmak işe yaramıyorsa zararınızı önlemenin zamanı gelmiş demektir. Bundan sonra, solucanlar toplu bir şekilde kaçmaya çalışırsa ve bunu önlemeye çalışmanıza rağmen sorunu çözemezseniz işe yeniden başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Besin Kullanarak Solucanları Ayırmak
Herhangi bir sıkıntı yoksa solucanları yuvalarının dışına çıkarmanın en kolay yolu besin yoluyla onları bir araya toplamaktır. Worm Factory 360 veya Can-O-Worms gibi tabla tabanlı bir kompost teknesi kullanıyorsanız, bu teknik en kolay tekniktir(resimde teknelerin şeklini görebilirsiniz). Bu yöntemde solucanları yalnızca üst tepside besleyin. Böyle yaptığınızda, alt tepsilerdeki solucanların çoğu yiyeceği almak için yukarı tırmanacaktır. Ancak, alt tepsilerde hala çok fazla solucan varsa, toprağın etrafını kazın ve alt tepsilerde sindirilmemiş gıda artıkları olup olmadığına bakın. Böyle bir durum varsa, bunları kaldırın veya üst tepsiye taşıyın. Solucanlar çoğunlukla alt tepsileri boşalttığında, tepsilerdeki gübreyi alın ve bahçenizde kullanın. Eğer tekneniz bozulursa ve baştan başlamanız gerekiyorsa, solucanları da ayırmanız gerekir (bunun için aşağıya bakınız).
Eğer yukardaki resimde gösterilen gelişmiş bir solucan tekneniz yoksa veya sadece tek bir bölmeden oluşuyorsa, solucanları beslerken sadece teknenin bir tarafından beslemeye çalışın bu şekilde yaparsanız solucanlar belli bir süreden sonra yiyeceğin yerini anlayıp oraya gideceklerdir. Bundan sonra, eğer solucanları uygun bir yere koymak istiyorsanız, bir soğan torbası veya delikli başka bir torba alıp solucanların içinde bulunduğu toprağı ve birazda besini alıp bu torbaya koyun. Sonra, bir yeri kazarak bu torbayı gömün. Birkaç hafta sonra gömdüğünüz torbayı çıkarın böylelikle daha fazla solucanla dolu yeni bir torbanız olacaktır. Geriye kalan solucan teknesinin içindeki toprakta çok az solucan olmalı. Teknenin içindeki solucan humusunu alarak solucan oranı yüksek bir toprak bırakabilirsiniz.
Bu aşamada, arzu ederseniz biraz daha toprak veya madde ekleyebilirsiniz. Eğer kutuda gerekenden fazla solucan nüfusu varsa, besin kullanarak solucanları ayırma tekniğiniz çok iyi çalışmayabilir. Bundan dolayı ayırdığınız solucan humusunda hala biraz solucan olabilir. Bu aşamada farklı bir ayırma yöntemi denemeye ya da solucanları gübre içinde tutmaya karar vermeniz gerekir. İçinde solucan bulunan gübreyi bahçelerde kullanmak, solucanlara yeni bir hayat sunabilir. Gübrenin içindeki solucanlar bahçe için uygun değildir ama bahçeye bir zararları da olmaz(Bu arada Süper Kırmızılar / Avrupa Gece Gezgini daha büyük olup bahçe için daha iyidir).
Solucanları Koni Oluşturarak Gübreden Ayırma
- Solucanları kompostan veya topraktan, onların ışığa karşı hassasiyetini kullanarak ayırabilirsiniz. İşte solucanları koni veya yığın oluşturarak ayırmak için kısa bir yol:
İşe içeride veya dışarıda iyi ışıklandırmaya sahip, ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yer seçerek başlayın. - Solucan kutusunun içindeki her şeyi bir branda üzerine boşaltın.
- Boşalttığınız karışımı birkaç tane tepecik veya koni oluşturacak şekilde biçimlendirin.
- Oluşturduğunuz koninin üzerinde bir tepe noktası oluşturun.
- Koni yığınının iyice oturmasını bekleyin. Bundan sonra solucanlar tepeden başlayarak yığının en alt kısmına noktasına doğru kazı yapacaktır.
- Solucanlar en derin noktaya indikten sonra tepedeki malzemeyi alabilirsiniz. Bu malzeme solucan gübresi veya atılması gereken eski topraktır. Bunları bir kenara bırakın.
- Yığınlar bitene kadar 4. Ve 5. adımları tekrarlayın. Bu aşamalar bittikten sonra hala gübrenin içinde bazı maddeler varsa da bu çok önemli değil.
- En son kalan solucanlar için, kutunuzun içine taze ve nemli materyaller koyarak solucanları bunların en üstüne yerleştirin. Son olarak, bir ışık kullanarak solucanların materyali kazmasını teşvik edin.