Yunuslar İnsanlarla Konuşabilir Mi?

Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi’nin temmuz 2013’te yayınladığı rapora göre tıpkı insanlar gibi yunuslar da yavrularını, yakın arkadaşlarını ve aile üyelerini ıslık benzeri sesler çıkararak kendi isimlerinde çağırıyor.
Yunusların İsim Öğrenme Süreci
Anne yunuslar yavrularını doğurmadan hemen önce onlara bir isim vererek doğurdukları yavrularına ilk iki haftalık periyotta bu ismi öğretmeye odaklanırlar.
2012 yılı sonunda bir anne yunus, yavrusu ve 5 adet farklı yunusla yapılan bir deneyde anne-yavru yunus arasındaki iletişimin özel bir iletişim olup olmadığını araştırmak için yaklaşık olarak 80 saatlik bir ses kaydı elde edildi.
Deneyde yapılan gözlemlere göre anne yunus, bebeği doğduktan sonraki iki haftalık süreçte çıkardığı ıslık sesini yüksek tutarak bebeğine ismini öğretmeye çalıştı. Ayrıca, deneydeki diğer 5 yunusun da bu süre zarfında, çıkardıkları ıslık sesini oldukça kısık bir oranda tutarak bebeğin yanlış sinyaller almasını engelledikleri gözlendi.
Yunusların İnsanlarla İletişimi
Bir gün insanlarla hayvanlar iletişim kuruyor olsaydı, bu hayvan kesinlikle yunus balığı olurdu. Yunus balıkları oldukça zeki olup, kendi aralarında insanların iletişimine benzer bir iletişim sistemine sahiptirler.

Yaklaşık olarak 28 yıl boyunca yunuslarla aynı habitatta kalarak onlarla ilgili gözlem ve araştırmalarda bulunan Florida Atlantic Üniversitesi’nden araştırmacı Denise Herzing’in söylediklerine göre yunuslarla geçirdikleri süre zarfında yunuslar, Herzing ve arkadaşlarının seslerini ve hareketlerini taklit ederek onları oynadıkları oyunlara davet ediyorlarmış.
Herzing ve arkadaşlarının daha sonra yaptığı bir deneyde, su altına yerleştirilmiş her biri birer ses ve oyuncağı temsil eden dört sembollü bir klavye sayesinde, yunuslar istedikleri oyuncaklarla oynamak için sembollerden birini seçiyordu. Herzing yunusların mükemmel ses taklitçileri olduğunu ve bu yüzden günün birinde onların çağrılarını anlayabileceğimizi umut ettiğini söyledi.
Ayrıca, Herzing ve arkadaşları sıradaki hedeflerinin, CHAT(Cetacean Hearing And Telemetry) adı verilen dalgıçlar tarafından giyilebilen ve bu sayede yunusların su altında çıkardıkları seslerin ne anlama geldiğini anlamak için bir cihaz geliştirmek olduğunu söyledi. Herzing’in iddiasına göre CHAT sayesinde dalgıçlar, yunusların çıkardığı seslerden yola çıkarak kendilerine birer yunus ismi koyabilecek, bu sayede yunuslar oyun oynamak istediği dalgıcı veya yunus bakıcısını istediği zaman ismiyle çağırabilecek. Henüz yunuslarla birebir sözlü iletişim kurulamasa bile, yapay zekanın da etkisiyle insan ve yunusun aynı anda öğrenebileceği semboller yardımıyla iletişimin gerçekleşmesi kaçınılmaz.
Referanslar
Kapak Görseli Kaynak: SeeWinter
Kaynak: Live Science
Herzing Deneyi: Brb Talking To Dolphins